fredag 3 september 2010

Dahl, indonesisk linsgryta med Hummous, 4 port.

Denna linsgryta är otroligt god. Jag åt den första gången på Urkult och blev verkligen förtjust i den. Jag vill varna för att den är lite stark!
Längst ner är det ett recept på hummous som man kan äta till linsgrytan.

Dahl, indoneskisk linsgryta
1½ msk olja
3-4 vitlöksklyftor, pressad
2 tsk gurkmeja
1 liten grön chili, urkärnad och finhackad (eller motsvarande chilipulver)
2 tsk malen koriander
1 tsk malen spiskummin
2 medelstora gula lökar, finhackade
200 g röda linser
7 dl vatten
1 vegetabilisk buljongtärning
2 msk tomatpuré
½ tsk råsocker (eller efter smak)
salt
peppar

Hetta upp oljan och fräs vitlöken och kryddorna ca 30 sekunder. Tillsätt löken och fräs utan att den börjar bli brun. Tillsätt linserna, vattnet och buljongtärningen. Sjud tills linserna fallit sönder helt (det ska bli som en gröt)ca 20-30 minuter. Rör ned tomatpurén och smaksätt med salt, peppar och råsocker.

Gott till råris!



Hummous
½ l blötlagda och kokade kikärtor
2 stora vitlöksklyftor
havssalt
1 citron
ca 1 dl olivolja
1 msk hackad persilja

Kör allt i mixer till en slät "pasta". Smaka av. Gott som pålägg och/eller dip.
Kan även blandas med Tahin.

Smaklig måltid!

Inga kommentarer: