tisdag 2 november 2010

Varför jag väljer ekologisk- och Fairtrademat

Rättvisemärkt eller Fairtrade är en produktmärkning av varor (främst livsmedel) som syftar till att förbättra arbets- och levnadsvillkor för odlare och anställda i utvecklingsländer genom Rättvis handel. De anställda vid exempelvis plantager har rätt till den nationellt lagstadgade minimilönen (så genom att köpa dessa produkter ger man de anställda en chans till att alla pengarna de tjänat inte bara ska gå till mat, utan att de har kvar pengar till tex. hygienartiklar, kläder, el och hyra). Dessutom FÅR INGEN arbetskraft vara ett barns, så inget barnarbete där inte ;) och de anställda ska ha rätt till ett ordentligt anställningsavtal!

Ekologisk mat är närproducerad mat, alltså inte mat som har transporterats jättelångt, kanske från ett helt annat land, utan denna mat har transporterats korta sträckor innan den kommer till butiken så att du kan köpa den. Dessutom får denna mat inte konstgödslas och inte ha växtskyddsmedel som sprejas på dem.

  
 Exempel på produkter är kakao, läsk, socker, frukt, ris, nötter, grönsaker, tea, honung och blommor. Det finns även andra märken som sätter miljön och de anställda i fokus. Det är tex. Svanen märkt och Bra Miljöval.



Inga kommentarer: